Tietoa moottoriurheilusta

Tietoa moottoriurheilusta on paljon monimuotoisempaa kuin pelkkää formuloita ja rallia.

Moottoriurheilun monet ulottuvuudet

Tervetuloa uuden moottoriurheiluaiheisen sivuston pariin! Täältä löydät tietoa erilaisista moottoriurheilulajeista ja -tapahtumista, moottoriurheilun historiasta, mielenkiintoisimmista alan ilmiöistä ja niin edelleen. Suomi on vauhtihullua kansaa, ja siksi alan sivustoille onkin aitoa kysyntää. Formula 1 ja rallin MM-sarja ovat olleet jo pitkään perinteisiä suomalaisten suosimia moottoriurheilusarjoja, mutta ne ovat vain pieni pintaraapaisu kiehtovaan, pakokaasun katkuiseen maailmaan. R-racing.fi haluaakin laajentaa kotimaisten urheilun ystävien näkökulmaa ja tutustuttaa lukijat erilaisten moottoriurheilulajien pariin ja avata ihmisille ilmiöitä, motiiveja ja yhteiskunnallisia vaikutuksia eri lajien ja teknisten ratkaisujen takaa.

Moottoriurheilun parissa toimivat joutuvat muiden lajien edustajia useammin puolustamaan omaa harrastustaan. Sitä pidetään turhana saastuttajana ja melun aiheuttajana, eikä välttämättä nähdä, mihin moottoriurheilu sijoittuu isossa kuvassa moottoreiden ja ajoneuvojen valmistajien organisaatiokaavioissa. Huipputasolla moottoriurheilu on vakavaa puuhaa, jossa pyörivät isot rahat, olipa kyseessä sitten jo mainitut F1, WRC (eli rallin MM-sarja), MotoGP, Powerboat, NASCAR, Speedway, rallicross tai mikä tahansa ammattilaissarja. Jos kilparadoilla esiintyminen olisi pelkästään tappiollista autofirmoille, ei maailmanlaajuisia moottoriurheilusarjoja olisi käytännössä lainkaan. Kun korimalleja, moottoreita ja aerodynamiikkaa optimoidaan kisakäyttöön, syntyy toisinaan innovaatioita, joita voidaan tuoda myös kuluttaja-automalleihin.

”Kuka tahansa tuota autoa voisi ajaa.” Väärin!

Oletko koskaan tavannut ylipainoista ammattilaiskuljettajaa? Tai edes normaalivartaloista, ammattimaista moottoriurheilijaa? Todennäköisesti et, ja siihen on syynsä. Moottoriurheilussa kaikki tehdään aerodynamiikan, ajoneuvon ja kuskin yhteispainon pienentämisen sekä kisakestävyyden ehdoilla, ja siksi huippukuljettajat ovat lähes poikkeuksetta huippukunnossa. Moottoriurheilu on myös erittäin kuluttavaa kropalle, sillä kovassa vauhdissa vartaloon kohdistuu pitkiksi ajoiksi suuria voimia, ja kun yhtälöön lisätään täydellinen keskittyminen koko kilpailun ajaksi, lopputuloksena on kokonaisvaltaisesti äärimmäisen kuluttava urheilusuoritus. Tämä sivusto paneutuu vahvasti myös moottoriurheilun urheilullisuuteen ulottuvuuteen eikä pelkästään autojen, tallipäälliköiden ja insinöörien mekaanisiin suorituksiin.

Moottoriurheilu on kaukana yksilöurheilusta

Vaikka kilparadoilla näkyvimmän suorituksen tekee yleensä yksittäinen kuljettaja, moottoriurheilu on aina joukkueurheilua puhtaimmillaan. Voitaisiin jopa karrikoidusti todeta, että kuljettaja on moottoriurheilussa pienin lenkki, ”duunari”, joka toteuttaa tallin taktiikkaa, ajaa insinöörien optimoimaa ajoneuvoa ja siinä samalla kisailee muita kilpailijoita vastaan. Tallit tekevät väsymätöntä testaustyötä, data-analyysiä ja eri osien virittämistä, jotta kuljettaja saisi kaiken irti autosta tosipaikan edessä. Tiimin merkitys korostuu entisestään varikkopysähdyksillä, jotka saavat kestää korkeintaan muutamia sekunteja, ja joissa jokaisella mekaanikolla on oma vastuualueensa. R-racing.fi tarkastelee lajeja myös tästä näkökulmasta ja nostaa esiin mielenkiintoisia ilmiöitä myös tallipilttuista ja moottoriurheilun kulisseista.

Moottoriurheilun merkitys suomalaisille

Vuodesta 1951 lähtien järjestetty Jyväskylän MM-ralli on yksi vanhimmista ja kuskien keskuudessa arvostetuimmista osakilpailuista. Se on yksi suurimmista syistä, minkä takia moottoriurheilu on niin suosittua Suomessa. Rallikulttuuri on juurtunut perimäämme monen sukupolven ajan, ja kun suomalaiskuljettajia alkoi esiintymään säännöllisesti F1-sarjassa, kansainvälinen moottoriurheilu tuli hiljalleen tutuksi suurelle yleisölle. Keke Rosberg, Mika Häkkinen, Tommi Salo, Kimi Räikkönen, Tommi Mäkinen, Valtteri Bottas, Jari-Matti Latvala, he kaikki ovat kansallissankareita, idoleita ja statukseltaan hyvinkin verrattavissa Suomen suurimpiin jääkiekkotähtiin. Suomalaiset kuljettajat ovat hyvin edustettuina monessa maailman suurimmassa moottoriurheilusarjassa, ja uusia kuskeja nousee muutaman vuoden välein julkisuuteen.Tietoa moottoriurheilusta

Suomessa vähemmän tunnettuja moottoriurheilusarjoja

Ne lajit, jotka Suomessa ovat niitä ”ainoita ja oikeita” moottoriurheilulajeja ovat marginaaliasemassa joissain muissa maissa ja päinvastoin. Eri sarjojen suosioon vaikuttaa eniten se, missä lajeissa omaa maata edustavia kuskeja kilpailee. Tästä syystä Ruotsissa F1 ei ole lainkaan niin suosittua kuin Suomessa, ruotsalaisia kuskeja kun nähdään kuninkuusluokassa harvoin. Euroopassa rallicross ja speedway ovat yleisön suosikkeja ja Pohjois-Amerikassa taas NASCAR hallitsee moottoriurheilua suvereenisti. Suomessa suosiotaan on kasvattanut pikkuhiljaa myös rata-ajo. R-racing.fi haluaakin tuoda eri moottoriurheilulajeja suomalaisten tietouteen ja totta kai keskittyä myös maamme seuratuimpiin sarjoihin. Uutisia, faktaa, ilmiöitä, henkilöitä, historiaa – R-racing.fi tarjoaa kaikkea tätä moottoriurheilun ystäville.

Lue lisää kasinosponsorit moottoriurheilussa.